Arran Girona

Web de l'assemblea d'Arran de la ciutat de Girona

“El poble català davant la constitució espanyola”, nou cicle d’actes d’Arran Girona

 Entre les dates del 23 de novembre al 14 de desembre l’assemblea d’Arran de Girona ha preparat un cicle d’actes de diferent tipus per debatre els efectes de la constitució i la transició espanyoles sobre el poble català

 “El poble català davant la constitució espanyola”, així es titula el cicle d’actes que l’assemblea d’Arran de Girona presenta a fi de debatre i entendre el que representa la “carta magna” espanyola i l’encara persistent influència del procés de la transició espanyola per encarar el moment polític actual.

El cicle compta amb l’exposició del documental “Del roig al blau”, que narra el procés de la transició al País Valencià i la seva evolució política particular; una xerrada central amb el títol “independentisme i transició”, en què es repassarà el context històric de l’època en què es va redactar la constitució espanyola i en base a això es debatrà el paper de l’independentisme davant la conjuntura actual; el ja tradicional rebateig de la plaça de la Constitució per plaça Ovidi Montllor, en la línia de la històrica reivindicació de l’Esquerra Independentista de la ciutat; i el passi de pel·lícula “Operación Ogro”, un entretingut film que narra, des de la primera persona, el que va ser una de les operacions d’ETA més cabdals: l’atemptat de Carrero Blanco. La majoria d’actes tindran lloc al Casal de Joves 4 Rius (C. Sant Josep, 7, Girona).

 En els temps convulsos que viu la societat catalana, la constitució espanyola és presentada pels sectors unionistes com la solució a l’encaix de la major part dels Països Catalans amb l’Estat espanyol, ja sigui mitjançant el seu rígid acatament o la seva suposada reforma “cap a un nou model d’estat”, malgrat la seva poca credibilitat. En tot cas, a dia d’avui pren més força que mai la influència dels pactes de la transició espanyola i el seu reiterat fracàs en el recorregut de les últimes dècades fins al moment actual de crisi nacional i social, així com la constatació de la fallida de l’estratègia del “peix al cove” amb la voluntat de perllongar la situació perquè res canviï.

 Paral·lelament, les tesis independentistes de ruptura i emancipació arrelen. L’auge de l’independentisme i la desafecció envers l’estat espanyol vénen donats en gran mesura per l’evidència de caducitat d’unes estructures estatals que foren segellades en uns temps turbulents en un ambient de xantatge franquista. Moria el dictador, però el seu règim no s’enderrocava.

cicle_constitució_Girona_2013z

 

 El poble català davant la constitució espanyola

Dissabte 23 de novembre

19.30h – CJ 4Rius – Passi de documental

“Del roig al blau, la transició valenciana”
Presentació a càrrec de Toni Rico*
Documental que descriu el període de la transició al País Valencià, determinant en la seva evolució política per entendre el moment actual

*Historiador, originari de Novelda, militant de la CUP de Girona.

 

Divendres 29 de novembre

19.00h – CJ 4Rius – Xerrada / Debat

“Independentisme i transició”
Repàs d’on venim per entendre l’avui i els reptes del demà
A càrrec d’Agustí Barrera* i Guillem Fuster**

* Historiador i militant històric de l’independentisme, ara milita a la CUP d’Arenys de Munt.
** Membre de Catalunya Nord per la Independència i de l’MDT.

 

Divendres 6 de desembre

12h – Pl. Constitució – Rebateig popular

“De plaça de la Constitució a plaça Ovidi Montllor”

 

Dissabte 14 de desembre

19.30h – Casal de Joves 4 Rius – Passi de pel·lícula

“Operación Ogro”

Pel·lícula que narra en primera persona el que va ser una de les operacions d’ETA més cabdals, l’atemptat de Carrero Blanco.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Novembre 13, 2013 by .

Segueix-nos al Twitter!

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

A %d bloguers els agrada això: